Hogyan segitenek a drágakövek?

a serendib drágakövek és a csillagjegyek

a serendib drágakövek és a csillagjegyek

Az Ikrek köve: a kék zafír

2020. május 29. - Serendib

Királyi drágakő

Amikor a brit Vilmos herceg 2010 októberében ráhúzta kedvese, Kate Middleton ujjára hajdani édesanyja, Diána hercegnő híres eljegyzési gyűrűjét, a 18 karátos, ovális kék zafír gyűrűt, nem csupán szerelméről tett tanúbizonyságot. Ő is a szerelmeseknek azt az egész történelmen átívelő hagyományát folytatta, melyet feltehetőleg a bibliai Salamon király indított útjára, aki szerelmének, Sába királynőjének zafírral esküdött hűséget időszámításunk előtt ezer évvel.

Zafirkompozició.jpg

A csodás egybeesés az, hogy a 21. századi herceg és az i.e. 10. századi király ugyanabból a forrásból – Sri Lanka drágakőbányáiból – jutott a zafírhoz, hogy elnyerjék vele szerelmüket. És mivel a világ legnagyobb, legcsodásabb tisztaságú zafírjai mind Ratnapura környéki bányákból származnak, könnyen meglehet, hogy bár háromezer év különbséggel nyújtották át őket, a drágakövek valójában nővérek, akik együtt fogantak a föld mélyén sok–sok millió évvel ezelőtt.

Kép 2493.jpg

Ratnapura környékéről származik a világ három leghíresebb, legnagyobb csiszolt zafírja: a 466 karátos „A Kelet Kék Óriása” – melyet mind a mai napig rejtély övez –, a 422.9. karátos „Logan Kék Zafír” és a 400 karátos „A Kelet Kék Szépsége”.

Logan Blue Sapphire.jpg

A kék azonban korántsem az egyetlen szín az itteni bányák gödreiben. A zafír a szivárvány szinte minden színében előfordul: sárga, zöld, pink, fehér, lila és narancssárga, és a kizárólag a Sri Lanka-i zafírokra jellemző, különleges színárnyalatú „padparadsa”, ami egyszerre ötvözi a vöröset, a narancsot és a rózsaszint, mint a lótuszvirág szirmán a felkelő vagy lenyugvó nap csókja, amiről a nevét kapta.

A korund család tagjai, a zafír, a rubin és a smaragd, a Mohs keménységi skálán kilencesként követik a 10–es gyémántot, így rendkívül tartós kövek. Nem véletlen, hogy számtalan királyi ékszerben, gyűjteményben megtalálhatók. Minden korund kristállyá vált alumínium–oxid (Al2O3), színét pedig a benne lévő szennyeződésektől kapja: a kéket, a zöldet és a sárgát a vas és a titánium valamely izotópjától, rózsa –, ibolya és narancsszínét pedig a króm adja.

sapphires.jpg

A Serendib szociális projekt is. Ékszereinkben lévő lenyűgöző méretű, ám hagyományosan nem befoglalt zafírokat falunk bányászai sokszor évekig őrizgették a minden házban jól eltett „bottle”–ben, de eddig leginkább csak arra számítottak, hogy alkalomadtán megajándékoznak vele egy kedves vendéget. A Serendib ékszerek azonban lehetővé teszik, hogy zafírjaink szépsége – végre mindenki kedvére – kiragyogjon.

A bejegyzés trackback címe:

https://gem-astrology.blog.hu/api/trackback/id/tr2015728988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása